Valmistautukaa siiliasentoon - se on kohta taas menoa. Kaikilta kaikille! Opiskele ja opeta!

Minkälainen tabletti on hinta/laatu-suhteeltaan hyvä ja miksi?

  • Minkälainen tabletti on hinta/laatu-suhteeltaan hyvä ja miksi?

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! 

En ole koskaan käyttänyt tablettia, mutta mitä olen kavereilla nähnyt, vaikuttaa hyvältä keksinnöltä. 
Varmasti joulupukki toi tabletin monelle teistä, mutta mä oon vissiin ollut tuhma kun en sellaista saanut? Mutta itsepäinen kun olen, väännän kolme viikkoa riisiä ja pakastevihanneksia, niin eiköhän siinä säästy sen verran, että sellaisen saa?
Eli viiden €uron päiväbudjetilla => Riisiä, pakastevihanneksia, vähän höystöä mitä nyt sitten halvalla saa + kahvia + kissanruuat.
Tällä systeemillä maksoin netin (4 kk), viime vuoden huiman vesilaskun, vuokrat ja nyt jää sen verran, että saan s-laskun maksettua.

 

No, nyt sitten pitäisi olla tarkkana kun porkkana kun laittaa rahansa vempaimeen, jota ei oikeastaan tunne. 
Eli apua ja neuvoja kaivataan!

Tulen käyttämään sitä lähinnä matkoilla. Luen kirjoja ja selaan nettiä. Katson elokuvia, jotka lataan tikulta, jos ei muisti muuten riitä. Näyttö saisi olla hieman isompi. Laukkua en tarvitse, sen osaan neuloa itse. Ja kalliin näköinen laukku, josta heti näkee mitä se sisältää, laittaa pitkäkyntisten moraalin koetukselle.

1) Joo, eli minkälainen tabletti Sinulla on?
2) Miten ja mihin kaikkeen sitä käytät?
3) Plussat ja miinukset?
4) Mitä kandee ottaa huomioon?

Hintahaarukkaa en ole vielä päättänyt, koska sehän on vain kiinni siitä mitä syön ja kuinka monta viikkoa. Mutta hinta/laatu-suhteen pitäisi olla kohdallaan.

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pari Acer-tablettia olen ostanut viimeksi.

Tablettien laatu paranee koko ajan, ainoastaan välttelisin merkittömiä halpis-tabletteja.

Ruudun kokoa pitää miettiä: 10 tuumainen on miellyttävin silmille, mutta sen kuljettaminen vaatii jokin kotelon/pussukan. 8 tuumainen voi mennä vielä takin taskuun tai repun/laukun sivutaskuun.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitti vastauksesta. :)
- Juu, kyllä kait se 10 tuumanen tulee olemaan, koska minulla on kolme käyttötilannetta:
1) Puutarhassa kun sisällä on liian kuuma.
2) Maatessani kotonani.
3) Reissussa, jolloin minulla on aina reppu mukana.
Pussukan teen itse kangas+lanka+neula-periaatteella.

Henry

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla on kaksi. 7-tuumaisen ostin oikeastaan GPS-laitteen korvikkeeksi. Paljon parempi ja halvempikin se oli. Kriteeri oli, että mahtuu taskuun. Aika ison taskun se kyllä vaatii.

Toinen on 10-tuumainen ja sen oikeastaan ostin, kun halvalla sai. Sitä olen lähinnä käyttänyt e-kirjan lukulaitteen korvikkeena. Siinä olisi peräti kaksi sim-kortin paikkaa, mutta 10-tuumainen kännykkä olisi aika hölmön näköinen.

Seuraava koko olisi käytännössä läppäri ja sellainenkin jo on. Käytetty ja senkin sain melkein edellisten hintaan eli sadan euron tienoilla. Läppäreitä on pari vanhempaakin, mutta nekin ovat jääneet vähälle käytölle.

Täytyy sitten mainita se pienin eli älypuhelin. 7-tuumainen tabletti voisi korvata sen ja melkein läppärin. Siinä sitten keikutaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Moi! :)

E-kirjan lukulaitteena kait sitä tulee eniten käytettyä kotioloissa, uskoisin.
Läppäriltä olen lueskellut myös esim. sohvalla maaten puliksi istuma-asennossa, mutta siinä tulee koko ajan vastaan lämpeneminen. Minulla oli alla ohut koivulevy (8mm), jottei peitto, viltti tai muu tukkisi ilma-aukkoja ja se toimi myös eristeenä eikä reidet lämpenisi epämiellyttävän paljon.
Miten läppärin lämpöongelmat?

Olen kuvista nähnyt sellaisia, joissa on näyttö ja näppiis iroitettavissa toisistaan. Mites ne käytännössä?
En todellakaan tiedä näistä mitään, en edes mihin kaikkeen näitä voi käyttää.
Onko kokemusta kuinka iso RAM-muistin pitää olla? Onko suurempaa merkitystä?

Henry

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt kun mainitsit lämpenemisen, niin muistin vielä yhden läppärin, jonka takia ostin parikin tuuletusalustaa. Sain sen lahjoituksena, mutta se taisi olla jo syntyjään susi. Pienellä käytöllä toimi ihan ok, mutta jos sen laittoi töitä tekemään, se tilttasi vartin ja puolen tunnin välillä. Ohut eikä tuuletusmahdollisuuksia juuri nimeksikään.

Tableteissa prosessori on tyypillisesti ARM-lisensoitu eikä niissä lämpöongelmia ole. Akun käyttö seuraa samaa kaavaa.

Muistien määrissä en ole havainnut mitään ongelmaa. Verkkoyhteydet on ne tärkeämmät.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sain vastauksen näihin kysymyksiin kaverilta, joka ei ole rekisteröitynyt tänne: Sami K:lta. Vastauksen näette tässä alla:

--------------

"- Valintasi kohdistuu paitsi laitteeseen (Apple, Samsung, Levono, Sony jne.) myös käyttöjärjestelmään (Apple iOS, Google Android, Microsoft Windows) ja käyttöjärjestelmäkohteisiin sovellusvalikoimiin.

- Tarvitsetko mobiilidataominaisuudet (laitteen nimessä mukana yleensä termi 3G/4G/cellular tai vastaavaa) ja sim-korttipaikan sekä samalla yleensä myös erillisen operaattorin myymän dataliittymän. Mobiilidataominaisuus ja sim-korttipaikka nostaa laitteen hintaa.

- Paljonko muistia tarvitaan. Oleellisin on kokonaismuistin määrä, portaat 8/16/32/64/128GB... Ehkä halpoja kiinalaisia myydään jopa pienemmällä kuin 8GB muistilla, mene ja tiedä... RAMilla käytännössä merkitystä ainoastaan halvimmissa Android-laitteissa varsinkin jos miettii suorituskykyä vaativaa pelikäyttöä.

- Android tabletteihin liittyen nyrkkisääntöni muistin suhteen: riittävän kapasiteetin, päivitettävyyden ja sovellusten toimivuuden saavuttamiseksi en ostaisi laitetta, jossa RAM vain 512MB ja/tai kokonaismuisti alle 16GB (vaikka sellaisellakin toki selviää monesta hommasta).

- Mieti mitä ominaisuuksia/sovelluksia haluat ehdottomasti käyttää ja selvitä sitten netistä googlettamalla, myymälästä tai tuttavilta mikä laite/käyttöjärjestelmä/sovelluskauppa näitä haluamiasi ominaisuuksia tukee ja liittyykö tukeen maksullisia sovelluksia/palveluita. Esim. tapauksessasi: mistä lähteistä/palveluista aiot e-kirjoja hankkia; millä laitteilla voit näitä palveluja käyttää; minkä hintaisia kirjat ovat.

- Mitä enemmän tarvitset muistia ja mitä pienempi budjettisi on, sen todennäköisimmin päädyt Android-vaihtoehtoon. Halpis-Androidit lähtevät jopa alle satasella?

- Jos budjettisi on 300-400€ ja muistitilaksi riittää 16GB, myös Apple iPad 16GB WiFi on hyvä vaihtoehto. Perheemme on pärjännyt viimeiset noin 3-4 vuotta tälläisilla. Eli käytössä pelkkä WiFi yhteys ilman mobiilidata/sim-tukea. WiFi verkon puuttuessa esim kodin ulkopuolella luon ja jaan sellaisen kännykälläni. Hankittaessa laitteissa oli huippusuorituskyky, nyt useiden päivitysten jälkeen edelleen pärjää hyvin, vaikka käytön sulavuus on kyllä kärsinyt käyttöjärjestelmän suorituskykyvaatimusten noustessa vuosien varrella.

- Android-tableteista en osaa suositella mitään tiettyä. Alle 200€ hintaluokasta löytyy käsittääkseni myös aika avuttomia virityksiä, joten näiden kohdalla kannattaa huolellisesti vertailla prosessoritmalleja, ram muistimääriä, näytönohjaimia, näytön resoluutiota, käyttöjärjestelmäversiota ja päivitettävyyttä. Siis aika lailla samaan tapaan kuin ostaessasi pc:tä.

- Androidin ostaisin Gigantista, jossa on 30 pv automaattinen palautusoikeus - ei kysymyksiä tai kitinää. Applen laitteen uskaltaisin ostaa ilman tuota takaporttia, koska minulla on niistä riittävästi positiivista kokemusta."

__________________________

Henry

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika kalliita neuvoja sanoisin. Applen tai iOS:n voi valita, jos on varaa elvistellä, että rahaa on. Windows-vehkeitä saa nyt melkein edullisesti niin kauan kuin MS viitsii subventoida, mutta ei sekään piikki loputtomasti ole auki.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin minun tilanteeni on seuraavanlainen:
Kehittelen tätä ilmaista suomen kielen opetusohjelmaa:
http:/lingvx.weebly.com
Tämä projekti oli monta vuotta jäissä, mutta nyt siihen ollaan lisäämässä englannin ja arabian kielet. Teen yhteistyötä moneen suuntaan, mutta eniten ehkä irakialaiseen kaveriin joka asuu Helsingissä sekä egyptiläisen hammaslääkärin kanssa joka asuu Venäjällä. Ja tietenkin on vielä Hämeenlinnassa toimiva maahanmuuttoryhmä, jota Aku Talikka auttaa/ohjaa/opettaa.

Siispä käytän;
- paljon kuvia, erilaisia "aakkosia" ja fontteja.
- Opetan itse Skypen kautta ja vastaanottajapäässä on erilaisia 'Gizmoja' ja virityksiä. ;)
Eli kosketuspinnoissa löytyy kaikkea. Ja itse asun Kreikassa, joten kieltätaitamattoman en saa apuja ihan tuosta vain.
Ja mennessäni kauppaan, voin toki kysyä kaikkea, mutta myyjät eivät välttämättä ole tottuneet selittämään laitteiden hienouksia englanniksi. Ja tekniikka ei ole kaikilta osin minun vahvinta aluetta.

Ostan laitteen kun tulen Suomeen - joskus maaliskuussa kait. Voisin tietenkin tilata Amazonin kautta, mutta siinä on sellainen ongelma, että katu, jonka varrella asun - sillä ei ole nimeä. :)

Eli haluan olla tavattavissa/yhteydessä missä vain liikunkin, mutta en halua kantaa mukanani mitään virtasyöppöä, kuten läppäriä.
Toisaalta olen eniten tykästynyt vaihtoehtoon, jossa on näppis ja näyttö irroitettvissa toisistaan, mutta tässä unelmassa tulee hinta vastaan.
Hinnassa kipukynnykseni on noin 250 €.

Onko olemassa sellainen vaihtoehto, että ostan "kumimatto-näppiksen" ja liitän sen USB-portin kautta tavalliseen tablettiin? Tällainen näppis on nimittäin sikahalpa ja menee repussa helposti. Eli käyttäisin matkustaessani pelkkää tablettia, mutta määränpäässä, jossa "tuoli ja pöytä"-valmius myös näppistä ja hiirtä. Itse rakentaisin muutamasta hennosta koivusoirosta sellaisen siipimuttereilla kasattavissa oleva tablettitelineen. :)

Tuleeko mitään mieleen?
Ei kait ulkopuoleisen näppiksen ja langattoman hiiren virrankulutus ole paljoakaan? Hiiressä tietenkin omat patterit, mutta kysyn ihan varmuuden vuoksi.
Pisin matkustusaika minulla on ehkä 30 tuntia, joskin olen aina löytänyt lentoasemilta paikan jossa "sähkö tulee seinästä". Ja letokentillä on hyvät Wifit. Näyttää vain lentolipun niin pääsee ilmaiseksi sisään.

Hiireksi ajattelin langatonta versiota. Kaikki mensi ihan kivasti reppuun muiden tavaroiden kanssa, eikä kokonaisuus painaisi paljoakaan. Paino ei sinänsä ole ongelma muuta kuin lentokoneessa, koska käsimatkatavara rajoittuu kahdeksaan kiloon.

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minulla on ollut jo useita vuosia Samsung Galaxy-tabletti (en muista ulkoa mitä mallia; halpa joka tapauksessa), johon olen varsin tyytyväinen. Toimi aina; myöskin merellä purjeveneen merikarttana. Android on rautaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

OK!
Tutkin asiaa!
Kiitos Sinullekin vinkeistä.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Löysin tällaisen:
Samsung Galaxy Tab A T550N hintaan 222€ + toimituskulut

Katso kuva jonka liitin. Siinä on tekniset tiedot. Suomesta ostettuna suunilleen saman hintainen.

http://www.amazon.de/Samsung-Tablet-PC-Quad-Core-A...

Mitä mieltä?

Henry

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sen 10-tuumaisen ostin noin ½-vuotta sitten ja speksit näyttää aika samoilta. Hinta vain oli noin puolet ja ostin sen suoraan Kiinasta (aliexpress.com) ilman veroja (ystävällisesti olivat merkinneet, että lahja ja arvoksi 20 tai jotain alle verotettavaa arvoa). Se oli siis täysin merkitön, ei edes lisensoitua Androidia (sen DRM-kilkkeet tai muut on maksullisia, Google ei sillä yritä rahastaa), mutta aika kelpo peli. Wifi-yhteys siinä eniten on harmittanut. Aluksi se katkeili yhtenään, mutta säätöjen jälkeen se nykyisin pysyy yhteydessä vartin tienoilla.

Se 7-tuumainen on noin vuoden ikäinen, Asus ja ranskalaisesta verkkokaupasta ostettu eli kaikki verot ym. maksettu. Silti sekin maksoi vain hieman satasen päälle. Kaikki on aina toiminut luvatusti.

Oma mielipiteeni on siis, että pyri satasen hintatasoon, mutta kompromissina 150 ei kovin huonolta kuulosta.