Valmistautukaa siiliasentoon - se on kohta taas menoa. Kaikilta kaikille! Opiskele ja opeta!

Laitoin eilen perunat maahan - tai oikeammin olkipaaliin.

 • Kuva 1. Hugelkultur, kehitetty alunperin Itävallassa.
  Kuva 1. Hugelkultur, kehitetty alunperin Itävallassa.
 • Kuva 2. Karikekasa, joka syntyi kun otin vastaan polttopuita.
  Kuva 2. Karikekasa, joka syntyi kun otin vastaan polttopuita.
 • Kuva 3. Tässä kasvoi aikanaan lootus-puu, joka varjosti turhan paljon.
  Kuva 3. Tässä kasvoi aikanaan lootus-puu, joka varjosti turhan paljon.
 • Kuva 4. Ikävän näköinen muuri.
  Kuva 4. Ikävän näköinen muuri.
 • Kuva 5. Ratkaisin asian kasvattamalla mm. perunoita ja tomaatteja muuria vasten.
  Kuva 5. Ratkaisin asian kasvattamalla mm. perunoita ja tomaatteja muuria vasten.
 • kuva 6. Kasvatin tässä viimevuonna perunaa, auringonkukkaa, ja tilliä.
  kuva 6. Kasvatin tässä viimevuonna perunaa, auringonkukkaa, ja tilliä.
 • Kuva 7. Lisäsin multaa, asetin perunat ja peitin ne mullalla.
  Kuva 7. Lisäsin multaa, asetin perunat ja peitin ne mullalla.
 • Kuva 8. Rikkaruohojen keskeltä alkoi puskemaan valkosipulia.
  Kuva 8. Rikkaruohojen keskeltä alkoi puskemaan valkosipulia.
 • kuva 9. Tämä toveri oli mukana kun kaivoin maata ja istutin perunaa. Kovin on väsyttävää hommaa.
  kuva 9. Tämä toveri oli mukana kun kaivoin maata ja istutin perunaa. Kovin on väsyttävää hommaa.

Eilen lauantaina 7. helmikuuta laitoin taas perunoita maahan.
Aloitan alusta:

Kuva 1. Tämä on ns. Hügelkultur-tyyppinen tapa kasvattaa kaikkea mitä yleensäkin puutarhassa kasvatetaan. Tässä teen alustavat työt tomaattipenkkiäni varten.  http://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCgelkultur

 1. Kaivetaan oja jankkoon saakka. Yleensä otan pintakerroksen, jossa rikkaruohonsiemeniä ja juuria paljon, erikseen ja sitten sen alapuolella olevan melkein rikkaruhoista vapaan mullan erikseen.
  Kun myöhemmin täytän 'ojaa', laitan tämän pintakerroksen 'ylösalaisin' alimmaksi.
 2. Kaivettuani ojan laitan kuitenkin alimmaiseksi hieman puolimätää olkea, sen päälle puuta, oksia, laudanpätkiä ja kaikkea puolimätää puuainesta. Puuaines vetää itseensä vettä kun sataa ja luovuttaa sitä kun on kuivaa. Se toimii siis eräänlaisena maanalaisena  kosteudentasaajana.
 3. Puiden päälle hieman multaa ja mullan päälle kariketta tai olkea, taas multaa, josta rakennan korotetun penkin.
 4. Tämän jälkeen istutan siihen tomaatintaimet (huhtikuun alku?) ja katan kaiken oljella, jotta mahdolliset rikkaruohot eivät saisi aurinkoa ja toisaalta, jotta ei aurinko pääsisi kuivattamaan mullan pintakerrosta.
 5. Ylimmän olkipaalikerroksen alle tulee muoviputkisto (tämä letku maksaa täällä n. 0,20 € metri), jossa "tippareikiä" n. 30 cm välein tai miten tahansa vettä halutaan jakaa eri kasveille. Täällä Kreikassa on tikka, joka käy aina hakkaamassa ylimääräisi reikiä muoviletkuihin ja sitä varten letkut piilotetaan olkikerroksen alle.

Kuva 2. Tilasin polttopuita ja tällaista hyvää kariketta jää aina, joten käytän sitäkin maanparannusaineena. Myös puiden lehtiä ja kaikkea orgaanista jätettä 'jemmaan' Hügelkultur-ojiin.

Kuva 3. Tässä kasvoi aiemmin lootus-puu ja se lykkää sekä kannosta että myös juurista uutta tainta.  Taimet tulivat viime kesänä läpi jopa 15 cm paksuisesta olkikerroksesta! En siis saannut tukahdettua sitä, joten tein tällaisen korotetun kukkapenkin kivistä. Siinä on alimpana kaikkea bakteeripitoista; puoliksi mädäntynyttä olkea, mädäntyneitä puunlehden osia - mitä niistä on vielä jäljellä, kissankakkaa, olkea, ja sitten päällimmäisenä multaa. On selvää, ettei siihen muutamaan vuoteen voi laittaa mitään syötäviä juureksia, mutta kyllä Rosanna siihen jotain kehittelee.
Korotan tuota kivimuuria vielä hiukan ja kivimuurin sivuille tulee multaa ja siihen jotain matalia, mutta voimakasjuurisia koristekasveja.

Kuva 4. Ongelmanani on nämä muurit, jotka ovat toisaalta rumia, toisaalta varjostavat paikoitellen aika pahasti. Kivet tuossa edessä ovat eräästä aikaisemmasta remonttityöstä. Ne otetaan kaikki talteen ja niillä rakennetaan taas jotain huimaa. :) Ratkaisen varjo-ongelman korottamalla kasvualustaa olkipaalien avulla.

Toinen ongelma on se, että etupiha on melkein kokonaan betonoitu. 

kuva 5. Tässä kasvatin viime vuonna perunaa ja kaivoin ne esille jouluaattona ja söimme niitä sitten Henri Myllyniemi, Rosanna ja minä, joulupäivänä. Niinkuin kuvasta näkyy, pitää tätä perunamaata restauroida hieman. 

Kuva 6. Tässä oli viime kesänä takimmaisessa rivissä perunaa ja auringonkukkaa. Etumaisessa, alemmassa portaassa minulla oli kaikenlaista kasvamassa, mutta oikeastaan vain valkosipuli nousi siitä. Multaa oli liian ohuelti ja elokuussa kun olin Thessalonikissa useamman päivän, pääsi multa pahasti kuivumaan. Minulla ei ollut viime kesänä minkäänlaista automaattista tai puoliautomaattista kastelujärjestelmää.

Ostan ensin vain pelkät letkut, suulakkeet jne. Tämä tarkoittaa sitä, että avaan vesikraanan aikaisin aamulla 15 minuutiksi ja illalla samoin, jolloin koko puutarha tulee kasteltua.
Jos aikaa riittää, tutkin miten voisin 'kellottaa' eli automatisoida tämänkin työn käyttäen hyvin edullisia avoimen koodin Arduino-kompponentteja.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arduino

- Netistä löytyy englanniksi paljon Arduino-kirjallisuutta, erilaisi harrastajapiirejä jne. Arduinon avulla voi myös rakentaa laitekokonaisuuksia, jotka avaavat ja sulkevat kasvihuoneen ikkunoita lämpötilan ylittäessä tai alittaessa jonkin etukäteen asetetun lämpötilan. Myös aquaponics-sovellutuksissa tätä käytetään: http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaponics


Tätä ei wikissä ollut suomeksi, mutta lyhyesti aquaponics on suljettu järjestelmä, joss kasvatetaan sekä kaloja, että myös kasveja:

 • kaloja pidetään 1 - 2 kuutiometrin tai pienemmässä altaassa, 
 • vesi virtaa altaan läpi, joka menee putkea pitkin 'kasvien kasvualtaaseen' ja taas putkea pitkin takaisin kaloille.
 • Kaloille syötetään ruokaa => kalajätökset (kakka) menee veden mukana kasveille, jotka saavat näin kaikkea tarvitsemansa lannoitteen ja puhdistavat veden. Vesivirtaus pitää huolta siitä, että vesi hapettuu kierron aikana, joten kalat kasvavat ja voivat hyvin.

Kuva 7. Multaa lisätty, perunat (hieman liian tiiviisti ehkä) laitettu paikoilleen ja sitten perunat peitetty mullalla.

Kuva 8. En edes muistanut laittaneeni valkosipulia kasvamaan tähän matalammalle, etummaiselle olkipaalille.

 

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Aikaisemmin kirjoittamani, osin samasta aiheesta:
http://henry.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/183...

Ja omalla saitillani aivan ensimmäinen kirjoitus tästä aiheesta:
http://innoperma.weebly.com/ugly-walls.html

Henry

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mikäs siellä Kreikassa on elellä, kun potutkin kasvavat melkein vuoden ympäri!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Huomasin, että lupaavat kahdeksi viikoksi pakkasöitä - en siis ole varma siitä kuinka käy.
päivisin noin + 10 astetta.

Viime talvena ei ollut tietääkseni montaa pakkasyötä ja minun kaali-sukuiset kasvit pysyivät hengissä - ei kaikki, mutta kyseessä oli silloin, kuten myös nyt, pelkistä testieristä. Laitan taas kuunvaihteessa pienen penkin perunoita ja vertaan sitten tuloksia.

Henry

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tämä oli todella mielenkiintoinen blogi. Itse olen useampana kesänä miettinyt kirjottelisinko omasta tai äidin kasvihuoneesta, mutta aina on tullut jotenkin ajateltua, että parannetaan ensin vielä vähäsen, suodattimia, hyllyjä, tuuletusta etc.. Eli koskaan ei ole valmista, ikuista liikettä, kasvua. Itselläni ei vielä ole kaloja, vaan olen systeemiin mm. pienellä bioreaktorilla kokkaillut liukenevia lannotteita, sekä luottanut myös mainittuihin biofilttereihin. Monesti olen ostanut veteen liukenevia ravinteita.

Huomautukseksi muille lukijoille, että kotimaan lain mukaan erilaisten vesiviljelylaitteiden hankkiminen ulkomailta, tai kotimaasta saatetaan tullissa ja poliisissa tulkita rikokseksi, ja tilailemalla pääsee ainakin epäilys-listalle, koska näillä laitteilla pystyy valmistamaan huimausaineita.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Terve Oskari!
Nii' mä unohdin sanoa, ett' tääällä mun luona saa asua ilmateeks'.
Mulla on peltojakin tääll'
Mukku en kehtaa niistä kertoo' Tuu kattoo - ja isompikin perhe tänne mahtuu.

Henry