Valmistautukaa siiliasentoon - se on kohta taas menoa. Kaikilta kaikille! Opiskele ja opeta!

Parhaat puu- ja muut työvideot - eli kannattaa oppia tekemään itse

 • Oskun työ. Laitan tusinan verran työkuvia omille sivuilleni. Annan linkin tuolla jossakin "kommentti 10 kohdalla".
  Oskun työ. Laitan tusinan verran työkuvia omille sivuilleni. Annan linkin tuolla jossakin "kommentti 10 kohdalla".
 • New Yankee Workshop 204 Kitchen Dresser
  New Yankee Workshop 204 Kitchen Dresser
 • The Wood Whisperer, Marc Spagnuolo
  The Wood Whisperer, Marc Spagnuolo
 • Noin 180 videon lisäksi löytyy paljon kirjallista tietoa.
  Noin 180 videon lisäksi löytyy paljon kirjallista tietoa.
 • Marc Spagnuolon Sketch Up kirjastosta toki löytyy paljonkin ja muutenkin sieltä löytyy kaikkea kivaa.
  Marc Spagnuolon Sketch Up kirjastosta toki löytyy paljonkin ja muutenkin sieltä löytyy kaikkea kivaa.
 • Matthias Wandel kertoo kuinka puuntyöstölaitteita rakennetaan erittäin edullisesti ja myy piirrustuksia "perunakapan hinnalla".
  Matthias Wandel kertoo kuinka puuntyöstölaitteita rakennetaan erittäin edullisesti ja myy piirrustuksia "perunakapan hinnalla".
 • Häneltä löytyy ohjeita ja piirrustuksia joka lähtöön. Kokonaisen työpajan voi rakentaa 1/5- tai 10/-osa hintaan - tai halvemmal'
  Häneltä löytyy ohjeita ja piirrustuksia joka lähtöön. Kokonaisen työpajan voi rakentaa 1/5- tai 10/-osa hintaan - tai halvemmal'

Tässä tällainen vanha ja taattua tavaraa puutyövideosarja jenkkilästä: 

"New Yankee Workshop 201 - 213" 

VIDEOT tästä

Kyse on siis tässä tapauksessa vain yhden lataajan sarjasta, mutta kun näitä katselee, niin oikealle viereen tulee koko ajan muita vaihtoehtoja tästä sarjasta.  

____________________________ 

 

Paras on kuitenkin "The Wood Whisperer", Marc Spagnuolon korkeatasoiset videot

VIDEOT tästä

Videot ovat HD-laatua ja vapaasti häneltä ladattavissa. Itse olin varmasti (aivan sattumalta) niiden sadan ensimmäisen joukossa, joka lähti häntä seuraamaan. Kirjoitin hänelle vastauksia joihinkin toivekyselyihin ja min s-postini oli ensimmäisiä joita hän sai. hieman ihmetteli, koska ei itsekkään ymmärtänyt lopun perin mitä internet tarkoittaa. Oli se sen verran USA-keskeinen vielä silloinkin (vuotta en muista).

Joka tapauksessa hän oli siihen aikaan, "a nobody", eräänlainen "poika" isojen miesten kerhossa, mutta koska hän copyleftasi kaiken eikä vetännyt jotakin telkkarishowta, hänellä ei ollut paineita. Mainostajia hän on saannut aivan kiitettävästi, jonoksi saakka ja nyt hän minun mielestäni johtaa koko puutyökuoroa aika suvereenisesti.

Marc'ilta löytyy paljon muutakin kuin vain puuvideoita, esimerkiksi Sketch Up Library tästä.

Kannattaa tutkia hänen sivustoaan läpikotaisin kun asiat alkaa todella kiinnostamaan. 

____________________________

Toinen, hieman erilainen kaveri, jonka nostaisin Marc'in rinnalle on Matthias Wandel, jolla on konsepti, jossa hän kertoo kuinka erilaisia puuntyöstölaitteita rakennetaan puusta!
Tässä videosarjassa hän kertoo kuinka idioottivarma sormiliitoslaite (laitteen toiminnan esittely) rakennetaan (noin 100 - 150 €:n) halpa-sirkkelin aputyökaluksi.

Tässä itse laitteen rakennusohjevideo.  
Hän myy tulostettavat digi-piirrustukset muistaakseni noin 12 eurolla. Ostin tällaiset itselleni ja ovat täysin toiminnallisia, mutta en ole vielä ehtinyt rakentaa kyseistä laitetta itselleni. Näihin piirrustuksiin sisältyvät myös kuvassa näkyvät hammasrattaiden kuvat ja teko-ohjeet, joka myös löytyy videona. 
Piirrustukset eivät ole kalliita ja muistaakseni hän myy erilaisia piirrustuksia netin kautta yli tuhat päivässä, joten ei hänen varmaan tarvi kovin paljoa hommia enää tehdä ja voi itse valita ketä hän sivutuotteena markkinoi. 

_______________________________

Puutyöt eivät ole vaikeita, vaikka niitä ei koskaan olisi tehnyt, mutta pitää pitää perusasiat mielessä jos aivan pystymetsästä aloittaa. Homma sopii paremmin tytöille kuin pojille, koska tytöt ovat varovaisempia ja huolellisempia:

1) Työturvallisuus ja kaiken ennakointi. Tähän kuuluu kaikki mitä tulee meluun, pölyyn, työpaikan jatkuvaan siivoamiseen ja yllättäviin tilanteisiin. Esimerkiksi tuo 'siivoaminen' voi tuntua aika yllättävältä, mutta kuvittele tilanne, jossa lattialla on pieni vanerinpalanen, johon liukastut ja sirkkeli on pyörimässä....

2) Et hosu. Joka kerta ennenkuin käynnistät laitteen, käyt mielessäsi työmomentit, jotka aiot tehdä, tarkistat työstettävän puumateriaalin. Tämä jälkimmäinen siksi, että puu ei ole homogenista materiaalia, vaan jokin kuiva oksa saattaa lentää kesken käsittelyn - ties minne. Tämän seurauksena on yleensä peukalo mennyt oksareiän läpi johonkin terään tai irtoava kappale silmään.

3) Opiskelet. Katselet opetusvideoita ja luet erilaista kirjallisuutta kunnes osaat mielessäsi selostaa sen prosessin, johon aiot ryhtyä, vaikkapa kuvitteelliselle henkilölle. Vasta sitten käynnistät laitteen. Aina kun tulee "mitä mun sitten pitikään tehdä?"-hetki, sammutat laitteen ja tutkit asiaa muistiinpanoistasi, videolta tai kirjasta. Vasta sitten jatkat.

Keväällä tai kesällä, kun valoa on taas videointia varten riittävästi ja riittävän monta tuntia ja ulkona voi tehdä duunia, laitan omia puuopetusvideoitani tuonne opetussaittiini.
Nyt talvella teen pelkästään tietsikkahommia.

 

Henry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

opettele jo tänään, koska sillä tiedoillasi ja kokemuksellasi on vaihtoarvoa sinä päivänä kun kaikki alkaa taas vuodesta 1991 ja pahimmassa tapauksessa jostakin skenariosta, jota Charles Dickens ei osannut kuvitellakaan.

Täällä minun ajatuksia asioista ja miksi tarvitsemme ja saamme kaiken tiedon:
http://lingvox.weebly.com/ohjeita.html

Henry

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Olen katsellut niitä videoita, ja kommentti niistä "omista" koneista.
Teen itse paljon puuhommia, lähinnä sorvaamalla ja segmentoinnilla.

Ongelmaksi muodostuu Suomessa kunnon puutavaran saanti, sellaista joka kestää ja on laadukasta. Sitä ei K-Raudan puupihalta saa. Jopa hyvän koivun saanti voi olla työn takana, muusta puhumattakaan. Myös Puukeskus on ongelma kunnon puu saannille.

Teppo Nygren

Veneveistämöiltä moni käy hankkimassa puutavaraa. Pitäisi omaa varastoa olla jos mielii hyvää puuta saada kohtuuhintaan.

Tuon sormiliitoskoneen voisi tehdä ilman rattaitakin trapetsikierteisellä ruuvilla ja mutterilla ja stopparitappeja varten tehdyllä reikäkiekolla.

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Arvopuun hankinnassa on ollut ongelmia, etenkin niissä määrissä jota käytän (vähän).
Nk. Kovaa puuta käytän harvoin. Myös laadukkaan männyn saamisessa on tekemistä - täällä Mikkelin seudulla.

Mitä sormiliitoksiin tulee - kuten tuo "dovetail" olen tehnyt niitä käsijyrsimellä. Mikäli puu on altis rispaantumaan se on sitten käsisaha hommia.

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #4

Joistain hieman pienemmistä puutavaraliikkeista kannatta kysellä ja tehdä muitakin puutavarahankintoja. Monissa pienemmissä ja varsinkin perheyrityksissä on usein asiantuntevampaa palvelua kuin monissa suurissa. laadukas sorvaamiseen kelpaava puutavara on jemmassa ja satunnaisille asiakkaille sitä ei aina lähde vaikka kyselisi.

Jyrsintä taitaa moni käyttää sormiliitosten tekemiseen. Kiilamaisia lohenpyrstöjä ei sirkkelillä oikein pystyisi tekemäänkään. liitosten parissa pitäisi tehdä kyllä hieman suunnittelutyötä, sillä sellainen purettavissa oleva hyvin tukeva ja siisti liitos täytyisi kehitellä, tai muutoin täytyy vaan käyttää isojen esineiden/huonekalujen kohdalla perinteistä tappi&ruuvi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Table Saw Dovetail Jig:
http://www.youtube.com/watch?v=EootxBzj4Yk

Dovetail joints on the table saw with Louis Volpp, part 1 - 3:
http://www.youtube.com/watch?v=6CQAdb9cgRM&feature...

Parallelogram Table Saw Jig:
http://www.youtube.com/watch?v=Vmp2x5VxKhM

Palaan kohta.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Puun saannissa olen käyttänyt seuraavaa tapaa:
- Paikallinen klapin myyjä on apteerannut koivut n. 3 metrin pituisiksi. yleensä pelkkää tyvitukkia.
- Hänen poikansa on sitten sahannut ne minulle. Olen aina sahauksessa itse paikalla, eli annan lankkujen paksuuksien määritykset "lennosta".
- kuivatan lankut ja laudat heidän tiheässä kuusimetsässään, johon ei paljoakaan auringon suoraa valoa pääse. Sen teen siten, että rakennan alustan vanhoistra lavoista noin 60 - 70 cm korkeaksi. Tämä tehdään etelä-pohjoissuuntaisesti. Pino tasataan eteläsuunnassa ja ensimmäinen pirkka on noin 5 - 7 cm leveä ja se on aivan saheen päässä, jopa hieman yli, jotta se sulkisi hyvin tämän pään. Tämä, koska pää tuppaa kuivumaan liian nopeasti aiheuttaen halkeamia. (Yritän laittaa kuvaa, kunhan sellsien löydän.) Pirkat yleensä 27 mm. Pirkkojen väli 70 cm. (Koivulle ja haavalle.)

Ainoastaan päädyn pirkat ovat 27 x 50-70 mm, muut 27 x 27 mm. Etukäteen ulkokuivattuja, yleensä kuusta, ei koskaan mäntyä. Teen itse taapelista niin korkean kuin maassa seisoen pystyn.
Tämän päälle vielä yksi kerros pirkkoja ja sitten taas lavakerros.
Lavakerroksen päälle peltiä - jos on. Ja tämän päälle losoja painoksi niin paljon kun löytyy. (Loso = tukin puolikuumainen ulkopinta).

Metsätaapelissa puut saavat olla 1 - 2 vuotta. Miniminä olen pitänyt helmikuusta - elokuuhun, jos lankku ei ole ollut yli 50 mm paksua.

Tämän jälkeen taapeli on tuotu kotiin. Joko verstastilaan tai ihan huoneeseen. Täytyy vain olla varma, että lattiat kestävät esim. kaksi kuutiota koivua = n. 1,5 tonnia.
Ensin kuitenkin sahattu mahdollisimman paljon aihiolevyiseksi ja mitallistettu höylässä.
"Kotitaapelissa" riittää alapuoleiseksi ilmavaraksi noin 10 cm.

Saavat kotona kuivua yhden talven (lämmityskauden), yleensä vuoden.
Paras vaihtoehto on saada lankut sisälle keväällä ja sitten alkukesästä pitää ikkunaa auki päivisin. Syksyn aikana kosteus edelleen tasaantuu ja talvella kun taloa lämmittää tapahtuu lopullinen kuiviminen.

P.S. Valitsin vaimon siten, ettei hän turhista narise. Ja työnteosta ei koskaan.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä muutamia juttuja:
- Itse harrastaan pelkästään koivua, mutta koska nuorin poikani Osku veistelee, olemme nyt ottaneet myös haapaa tulevaisuuden testejä varten.
- Oskulla on ollut pienempiä eriä erilaista puuta; jalavaa ja omenapuuta ja vissiin päärynäpuuta.
- Ostimme myös paksuja kuusitukkeja, jota ei voitu sahata normaalisahalla ja Osku saa sitten veistellä parin vuoden kuluttua niistä ihmisenkokoisia veistoksia.

Laitan myöhemmin vielä kuvia Oskun töistä. Kaikkia kuvia minulla ei nyt ole käytettävissä.

Henry

Teppo Nygren

Minäkin olen jonkin verran veistellyt haapaa. Yhdistelen mielelläni erilaisia materiaaleja ja tein joskus mm haapa-arkun, johon koversin kanteen valkopäämerikotkan ja lisäksi tein eripuolille arkkua pronssiupotuksia. Olen ihan harrastelija puunkäsittelyssä sinun poikaasi verrattuna, vaikka hän vielä kehittyy kyllä tuostakin.
Omenapuusta työstän erilaisia jalometallien enimmäkseen hopean käsittelyssä tarvitsemiani sabluunoita ja kaikenlaisia pakotustyökaluja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Täällä saaristossa on kaikki puu erikoispuuta. Ja *kaikki* menee selluksi.
Kasvaa erittäin hitaasti, kovaa on ja kestävää. Jos hyväksyy tukin pituudeksi 2,5 - 3 metriä on tämä suoranainen paratiisi. Pitempää jos haluaa ovat rungot yleensä lenkoja ja monivääriä.
Mutta yleensä sänky on kodin pisin mööpeli, eikä niitäkään tehdä yli kahden metrin pituisina - paitsi tilauksesta (jos on mielessä villit leikit tai hyvin pitkä ihminen).

Jopa tämä lenkous ja jossakin määrin monivääryys, voidaan nostaa voitoksi => tulee hyvin ilmekkäitä mööpeleitä kun syyt menevät joka suuntaan.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laitan tusinan verran Oskun työkuvia omille sivuilleni. Lisäsin tuonne viimeiseksi kuvaksi yhden Oskun työn vuodelta 2011. Niin, Osku on myös kuvassa. Olen hyvin ylpeä pojastani. Ja kaikista kakaroistani - jokaisella on joku 'oma juttu'.
Nämä Usarin sivut eivät niinkään taitolle taivu. Linkki tälle kuvastosivulle tulee myöhemmin.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Täällä on nyt paljon kuvia, jatkolinkkejä joka suuntaan jne.:

http://lingvox.weebly.com/oskun-sivu.html

Henry

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Hyi helvetti! - Siis ihan rakkaudella puutyöhön ja sen kunniaan - etenkin poikasi työlle! Aivan mahtava juttu josta jo moni nk. ammattilainen kalpenee!
Uskomattoman hieno - ja hienosti tehty - unohtamatta sitä työtä mikä siihen on mennyt - joten toistan uudelleen miten aloitin "h... h..." - ja lupaan pysyä "sovissani" ja segmentoinnissani... :-)

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Kun katsoin noita kuvia uudelleen - ja kehtaan kutsua itseäni tietyn sotin puu artisaaniksi (ei koulutettu artesaani) -poikasi työtapa on jota en ole lähtenyt tekemään - voin vain ihailla tavalla sitä joka saa miltei hiukseni nousemaan pystyyn - ja sen koivun laatu - jo noista kuvista ihan MAHTAVAA - ei mitään "kärpäsen paskomaa" tavaraa.... kuten täällä.... täkäläisestä metsästä....
PS. Kuvistä näyttää koivulta. Oliko se sitä?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #14

Juu, ne kaksi isoa työtä ovat koivua, pää on päärynää ja piippu on sitten muistaakseni omenaa ja jotakin afrikkalaista puuta.
Koulussa hänellä oli open kanssa hieman vaikeuksia, mutta kävi sen kuitenkin loppuun.
Ja viimeeksi oli töissä (9€/päivä) ja oli vihainen kun hän ei saannut omia avaimia, jotta olisi voinut touhuta puun kanssa myös iltaisin. Nyt hän meinaa taas aloittaa tuossa yhteisöpajassa ja siellä saa tehdä vaikka päivät ja yöt läpeensä. Hän haluaa tehdä lisää näytetöitä hakeakseen johonkin ammattikorkeakouluu tms.
Paitsi jos päästään johonkin kuntaan rakentamaan ilmaista Lasten Seikkailupuistoa. (Kunnat hieman kavahtaa sanaa 'ilmainen', eikä ymmärrä, että siinä vasta bisnes onkin.)

Henry

Teppo Nygren

Täytyy tunnustaa että hienoja ovat nuo esineet mitä Osku on tehnyt ja vieläkin hienompaa jos nuo on kaiken päälle itse suunniteltuja. vaikkei uskoisi, niin tuostakin nuori mies vielä kehittyy, vaikka nuokin teokset ovat kyllä hirmuisen hyviä ja upeita.
Jollekkin huipputunnetun bändin kitaristille ja basistille kun vaan pääsisi tekemään lankut, niin kyllä miehellä olisi kysyntää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, itse hän suunnittelee kaiken ja siksi kai tuli aikanaan koulussa kränää.

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Kiitos hienosta jutustasi ja mielipiteistäsi Henry... itse en valitettavasti voi kehua lapsiani, ja lasten lapsia näin julkisesti - joka harmittaa mutta ymmärrän.

Olet todella melkoinen virtuoosi puun kanssa - ja kun tulee ongelmia kotimaisen puun kanssa - ja aina tulee - tulen kyllä "kilauttamaan" sinulle.

Itselläni kuivuu nyt koivua, vaahteraa, haapaa ym vuodesta viime kesään, osa jo kaksi vuotta ja on jo menossa sorviin. Osa vannesahan kautta "nelikanttisiin" juttuihin joihin ajattelen myös intarsiaa.

Kuivuminen ei kyllä ole ollut ihan "sinun oppien" mukaista.... Mutta tuo Kurren Puupaja tekee sitten enemmänkin muita juttuja, aivan muun laisesta puusta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Noi jutut kuinka puuta kuivataan, opetti minulle erään tulitikkutehtaan vanha johtaja. Hän näytti minulle "Tulitikkutehtaan Gost" standardikirjaa ja siellä oli hyvin tarkkaan kuvattu kuinka haapaa kuivataan. Tämä tapahtui Slobodskojessa, Kirovin oblastissa kun aikanaan asuin naapurikylässä.
Samaa kuivaustapaa koivuille testailin sitten myös menestykkekäästi Vologdassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mikä parasta työssä näkyy työn jälki. Onnittelut isälle ja pojalle.

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Työn jälki? Se todella on parasta myös tekijälle - kun "taide" - itse kullekin tekijälle alkaa hahmotuksen jälkeen realisoitumaan.... ja kun se valmistuu .... huikea fiilis, vaikka vain hetken....
... ja kuten minä, siirryn seuraavaan "kopioon" samasta.... ja taas tulee sama fiilis....

PS. Minun työni ovat aivan toiselta planeetalta ja ulottuvuudesta - paljon vaatimattomampaa ja vähemmän työtä vaativaa, myös viimeistelyn osalta.
Mutta kriteerit ovat samat, vain täydellisyys hyväksytään ja menee myyntiin....
Ja nyt on ongelma tilausten kanssa että saan ne valmiiksi ennen joulua - joululahjoiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kunnon taltoilla saa valmista pintaa, eikä me kirveellä veistetyn näköiset voida siitä valittaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #19

Joo, työkalujen pitää olla viimeisen päälle.
Kiitos kaikille ystävällisistä sanoistanne. jatketaan kirjoittelua.
juu, vielä - netisäkin löytää aivan huikeita juttuja. Ikävä kyllä kaikkein paras, mööpeliyritys Riiassa, on vissiin joutunut lopettamaan toimintansa. Heillä oli aivan uskomattomia juttuja, mutteivät kait koskaan löytäneet markkinoille. Tekijät kuitenkin jatkanevat - jossakin.

Henry

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Näkisitpä / kokisitpa timpurin kerveeni! Sillä hätäinen voisi leikata vaikka partansa! :-)

Teppo Nygren

Hieno juttu Henryltä. On se mahtavaa kun jonkin asian osaa todella hyvin. Pistin tuon linkittämäsi sivun muistiin ja käyn joskus vilkaisemassa millaista hienoa sinne taas joskus ilmestyy.
Täytynee kyllä sanoa että on upeaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ainakaan puoleen vuoteen minulta ei sinne ilmesty muuta kuin kielipuolelle - toivon mukaan joku 50 - 70 uutta "sivua" ja oppituntia. On hyvin aikaa viepää hommaa. Äänityksiä alan testaamaan huomenna.

Henry

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tässä myös tietynlaista puutyötaitoa, kannatta lukea kommenttipalstaakin noin niinkuin suomalaisena Tunarina vähän joka asiassa nykypälvänä.

https://www.youtube.com/watch?v=_3J5wkJFJzE